Vianočné recepty
Krehké linecké sladkosti
210g hladkej múky
140g masla
70g múčkového cukru s vanilkovými zrniečkami
2 žĺtky
- na spojenie a zdobenie – marmeládu (najlepšia je ríbezľová), rum, múčkový cukor s vanilkou
Ingrendience zmiešame a na vále vyváľame plát cca 3mm vysoký. Vykrajujeme tvary podľa fantázie a vykrojené časti prenesieme na pečiaci papier a pečieme cca 7-8 minút pri 180st. Odporúčame pri pečení cesto strážiť. Medzitým si do misky pripravíme marmeládu, ktorú rozmiešame s troškou rumu. Touto zmesou spojujeme vychladené upečené tvary. Na záver všetko posypeme múčkovým cukrom.
Najlepšie vanilkové rohlíčky
350g hladkej múky
160g masla
100g múčkového cukru
100g mletých vlašských orechov
50g sadla
Všetky suroviny zmiešame, cesto necháme chvíľu odpočinúť v chlade a potom začneme tvoriť rohlíčky. Pečieme pri 180°C do zlata. Ešte teplé rohlíčky obaľujeme v múčkovom cukri, do ktorého sme primiešali zrniečka z vanilkového lusku. Tu je na mieste opatrnosť, pretože rohlíčky sú po upečení veľmi krehké. Zároveň je nutné obaľovať ich teplé, pretože potom sa na nich cukor krásne prilepí.
Perníky s vôňou medu a škorice
400g hladkej múky
75g masla
2 vajíčka + 1 na potrenie
140g cukrového múčku s vanilkou
2 lyžice medu
1 lyžička jedlej sódy
1-2 lyžičky perníkového korenia (moja babička si robí vlastné – mletý zázvor, mletá škorica, mletý klinček, mletý muškátový orech, mletý anýz, mletý badyán, malé množstvo čierneho korenia)
Všetky suroviny zmiešame v nelepivé cesto, zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň 12 hodín odpočinúť. Potom vyváľame plát 3-5 mm vysoký a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Pečieme 10-12 minút pri 170°C. Ešte teplé perníky potrieme pomocou maslovačky rozšľahaným vajíčkom.