Sezóna nakladania sa blíži. Máte všetko pripravené?

Úroda je pozberaná, pivnice pripravené. Nastal čas spracovať plodiny, ktoré ste behom sezóny pracne obstarávali. Viete, ktorí pomocníci sú tí praví? Poradíme aj chutný recept na nakladanú kapustu!

Kapusta nahradí polovicu vašej lekárničky

Či už sa to nezdá, kapusta je skutočný pomocník nielen pri príprave obeda, ale taktiež pri rôznych zdravotných problémoch. Hravo napraví vaše zažívanie, poradí si aj so zápchou alebo odháňa bolesti. Priaznivo ovplyvňuje spôsob myslenia, obohacuje imunitný systém o vitamín C a znižuje riziko rakoviny pŕs. Kapusta toto všetko dokáže vďaka obsahu probiotických látok a veľkému množstvu vitamínov.

Veděli ste, že…

...kapusta sa začala pestovať v Európe už 1000 rokov pred naším letopočtom?

AdobeStock_61103193

Ako na výbornú kyslú kapustu?

Postup a príprava nie je taká ľahká, ako sa na prvý pohľad zdá. Potrebujete k tomu veľké množstvo času a sebakázne, abyste niektoré fáze nezanedbali.

Čo budete potrebovať?

  • Kapustu v ľubovoľnom objeme (podľa objemu si vyberte nádobu)
  • Soľ (dáva sa zhruba 40 až 200 gramov na 10 kilogramov kapusty)
  • Korenie podľa chuti (kôpor, kmín, horčica)
  • Nádobu
  • Čisté vyvarené plátno
  • Niečo ťažké na zaťaženie (napríklad kameň)

Než začnete…

Ideálne je zmiešať pripravenú kapustu s korením ešte pred natlačením do nádoby. Získate kvalitenjšiu chuť.

Pustite sa do diela!

  1. Očistenú a umytú kapustu zbavenú horných lupeňov nastrúhajte. Odporúčame Vám strúhač na kapustu so štyrmi britvami. Čepele sú veľmi ostré a práca vám pôjde pekne od ruky.
  2. Nastrúhanú kapustu nastláčajte do vybranej nádoby. 
  3. Každú vrstvu starostlivo uduste. K uduseniu kapusty je najlepší tĺčik na kapustu. Uvoľní štavu a poskytne viac miesta v nádobe pre ďalšiu dávku kapusty. Pokiaľ nemáte kapustu už ochutenú, nezabudnite ju osoliť. Prebytočnú šťavu odoberte, ale nevylievajte! Ešte sa vám bude hodiť.
  4. Takto naplňte celú nádobu. Pokiaľ na povrchu nie je dosť šťavy, dolejte tú odobranú. Potom kapustu prikryte vyvareným plátnom, zakryte vrchnákom a zaťažte kameňom.

Nakoniec nechajte nádobu týždeň v teple. Odporúča sa zhruba 18°C. Potom nádobu presuňte do chladnej pivnice. Behom prvého týždňa kontrolujte, či je kapusta dostatočne ponorená. Ak nie, dolejte teplú vodu. Prvú dávku domácej kapusty si môžete vychutnať už po mesiaci.

 

Budeme radi, keď nám napíšete, ako sa vám kapusta pripravovala, a ako chutila. Prajeme vám úspešnú nakladaciu sezónu a dobrú chuť!